Tweed, avagy "Itt van az ősz itt van újra..."

Talán a tweed-et nevezhetnénk a legősziesebb/legtéliesebb ruhadarabok egyikének. Durva gyapjú, amit kifejezetten arra szántak, hogy a vidéki angol férfiakat és nőket melegen tartsa, bármilyen kint végzett tevékenység közepette, legyen az sport, vadászat, kerti munka, akármi.

gentlemanstyle-tweed-zako-sportcoat
(Két klasszikus tweed zakóm.)

Két verzió is van arra, honnan ered a "tweed" elnevezés.

Az első szerint a skót "Tweed" folyó, illetve ennek völgye szolgált inspirációul - "Tweed völgy", ahol kifejezetten ezt a fajta anyagot gyártották.

A második verzió szerint 1826-ban egy londoni titkár félreírásából származik a szó. Amikor "twill"-re, azaz erős szövésű gyapjú/pamut szövetre adott le rendelést, a "twill" skótok által használt "tweel" írásmódját írta el "tweed"-re, ezzel igencsak maradandót alkotva.

Manapság a tweed a gyűjtőneve a durva szövésű, matt felületű gyapjúszöveteknek.

gentlemanstyle-tweed-kabat-overcoat-herrinbone-1

Az ebből készült zakókat, szintén csak simán "tweed"-nek hívják.

A 19. század és a korai 20. század fő sport ruházatai, szinte kivétel nélkül mind ebből a fajta anyagból készültek. Legyen szó hegymászásról, lovas pólóról, golfról vagy akár vadászatról, csakis a tweed jöhetett szóba.

Leginkább a Viktoriánus korabeli, angliai felső tízezrek szabadidő ruhájaként vált ismertté, de a középosztályban is roppant népszerűségre tett szert, egyféle "elérhető luxus" címén.

A tweed tradicionálisan inkább vidéki, azaz "country" viselet.

Éppen ezért formális viseletnek hagyományosan nem elfogadott, viszont a mindennapokban kiváló. Igazi smart-casual darab. Egy jó tweed zakó, gyakorlatilag bármilyen nadrággal, legyen az farmer, kordbársony, gyapjú, vagy chino, és bármilyen inggel vagy garbóval kombinálható a végtelenségig.

Én személy szerint, ha tweed-ről van szó kerülöm a formálisabb fehér inget, az kissé túl komoly hozzá, de ezenkívül, szerintem bármi megengedett, kitűnő csíkos avagy kockás ingekkel.

A tweed mintázatok rendkívül változatosak, íme néhány a legelterjedtebbek közül:

tweed-minta-2

A fenti kép végigmegy a négy legegyszerűbb tweed verzión.

Lentebb pedig a legklasszikusabb tweed mintázatok láthatóak, illetve ezek elnevezései:

tweed-minta

Külön kiemelném még az úgynevezett "Harris Tweed"-et, ami egyike a legnemesebb és legrégebbi tweed gyártóknak. A legtöbb tweed zakóban, ami Harris Tweed-ből készült, nemcsak a zakó márkáját, hanem a gyapjú márkát, azaz a "Harris Tweed"-et is feltüntetik. Ha úgy adódik, hogy egy üzletben, legyen az akár egy turi, vagy divatosabban "Vintage store"-ban belefutsz egy ilyenbe, érdemes azonnal lecsapni rá. Az egy örök darab, és sok-sok évig fog szolgálni téged, amennyiben vigyázol rá.

Harris-Tweed-gentlemanstyle

Ezen írásom nem maradhat el, néhány "werkfotó" nélkül. Ugyanis imádott Szofi cicám óriási tweed rajongó. Amint letettem a dolgokat és alaposan beállítottam mindent, neki rögtön rá kellett másznia, és leülnie lehetőleg középre. Biztos vagyok benne, hogy a hozzám hasonló macska tartók tudják miről beszélek. Íme:

gentlemanstyle-tweed-kabat-macska-fun-cat-overcoat

Szofika a jó öreg herringbone mintázatú kabátomon...

gentlemanstyle-tweed-cat-macska-fun

De ugyanígy a zakóm sem maradhatott ki. Ami nagy pozitívum a tweed esetében, hogy rendkívül strapa bíró, szinte elpusztíthatatlan. Nem gyűrődik, és akár a macska is vidáman órákat tölthet el rajta, kutya baja sem lesz. :)

gentlemanstyle-tweed-kabat-overcoat-macska-cat-fun-2

Nos, amennyiben tetszett a cikk, vagy legalábbis a macskás képek :) kövess a közösségi médiákon:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Remélem sikerült segítenem!

Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
Tweed, avagy "Itt van az ősz itt van újra..."
Share this