Mi az, hogy "öltöny"?

Öltöny alatt olyan ruha összeállítást értünk, amely általában zakóból és nadrágból áll, amelyek ugyanabból az anyagból készültek, azzal a céllal, hogy együtt legyenek hordva.

Amennyiben az öltöny kizárólag, egy zakóból és nadrágból áll, akkor "kétrészes öltönyről" beszélünk.

"Háromrészes öltönynek" nevezzük, ha zakó, mellény, és nadrág alkotja a ruha összeállítást. Természetesen ide is ugyanúgy a fentiek vonatkoznak - ugyabból az anyagból kell készülnie mind a három elemnek.

Az öltöny lehet egysoros gombolású. Ez esetben a gombok egymás felett, egy sorban helyezkednek el. Általánosan, kettő, és három gombos, esetenként egy gombos zakók az elfogadottak.

haromreszes-egysoros-gombolasu-oltony-gentlemanstyle
(Háromrészes - zakóból, mellényből, és nadrágból álló, egysoros gombolású öltöny. A leggyakoribb verzió, ahol a zakón két gomb van.)

Duplasoros gombolású öltöny az, ahol gombok egymás mellett és felett is elhelyezkednek. Ennek rengeteg fajtája és kombinációja létezik. A legelterjedtebb, a négy, vagy hat gombos verzió. Az ilyen öltönyök zakóján, egy, esetleg két belső gomb is található, amiket ha begombolunk, a csúcsos gallérok biztosan nem csúsznak el, megfelelően fognak állni.

gentlemanstyle-ketreszes-duplagombolosu-oltony-kek-navy
(Duplagombolású, kétrészes - azaz kizárólag zakóból, és nadrágból álló öltöny.)

Egy szürke gyapjú zakó, amihez nincs ugyanolyan anyagból készült nadrág, az nem öltöny, hanem simán zakó.

Ha felveszed a kék öltönyöd zakóját, a szürke öltönyöd nadrágjával, akkor sem mondhatod el magadról, hogy a szó, fenti klasszikus értelmében öltönyben vagy. Valójában két öltöny kombinációját viseled. Éppen ezért, az angolban a "combination" azaz kombináció szót használják az ilyen összeállítások megnevezésére, ami a magyarban is megállja a helyét.

tweed-gentlemanstyle-kombinacio-szett-outfit
(Egy tipikus "kombináció", avagy "szett", ahol a zakó és a nadrág, színben és anyagban is eltér.)

Kíváncsi vagy, hogy mit nevezünk blézernek? Itt megtudhatod: https://gentlemanstyle.hu/mit-jelent-pontosan-a-blezer/

Szeretnél értesülni további érdekességekről, és friss posztokról? Kövess instagram-on és facebook-on:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Ha bármilyen kérdésed van, írj bátran.

Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
Mi az, hogy "öltöny"?
Share this