Mi is a "blézer"?

Ez a kérdés eléggé összetett. Vágjunk bele egyből a közepébe.

Az Oxford angol szótár a következő definíciókat adja a blézerre:

"1.) Színes dzseki, amit iskolások, vagy sportolók hordanak, az egyenruhájuk részeként"
"2.) Férfiak által hordott zakó, ami nem képezi részét egy öltönynek (azaz nem tartozik hozzá egy azonos anyagból készült, ahhoz illő nadrág). Elfogadott formális viselet."

A fenti szótár szerint, a szó erdete az angol "blaze" szóból származik, ami "ragyogást" illetve "fényt" jelent. A korai, sportolók által hordott blézerek rikító, világos színei pedig eléggé "ragyogóak" voltak a 19. századi öltözködésben, így a "blazer" elnevezés rajtuk maradt.

bl-zer_sport

Ennek egy másik oldala, egyfajta angol szójátékra vezethető vissza. Eredetileg a blézerek mandzsetta gombjai annak a clubbnak, vagy szervezetnek az emblémájával, címerével voltak ellátva, amihez annak viselője tartozott. royal-navy-blazer-gold-metal-button-37.5-ligne-800x800
Találkozhatunk olyan darabokkal is, amiknek a mell zsebére van címer varrva.

blezer-cimer

A címerrel való ékesítésre az angol az "emblazoned" szót használja, ami eléggé hasonló az angol "blazer" azaz blézer szóhoz.

Így tehát a blézer, tradícionálisan, egyfajta megkülönböztetés, hogy az illető egy elit klub, vagy sport klubb tagja.

Míg mind a mai napig közkedvelt maradt a fentiek körében, az egyszerű hétköznapi emberek, már ugyancsak sűrűn hordják eme ruhadarabot.

Gyakorlatilag, bármilyen zakót veszünk, amihez nem tartozik azonos anyagból készült öltönynadrág, az a fenti 2. meghatározás alapján blézernek minősül.

Viszont, ha kicsit mélyebbre ásunk, azt találjuk, hogy az eredetileg blézernek nevezett ruhadarabok, két nagy csoportra oszthatóak: egyszínűek, és csíkosak.

Vad, nem hétköznapi, rikító csíkos mintára kell gondolnunk. A fentebbi képeken például remek példát találunk a csíkos blézerre, amiket nem is annyira az utcán, hanem tényleg inkább csak a sportkulbbokban, teniszmeccseken, vagy elit iskolákban hordanak.

Az egyszínű blézerek, lehetnek akár palackzöldek, törtfehérek, vörösek... de ha valóban egyszínű blézerről beszélünk, akkor bizony a legelterjedtebb szín ezek között a tengerészkék.

duplasoros-gombos-tengereszkek-blezer

Ez az örök klasszikus.
A blézer lehet duplagombolású, éppen olyan, mint a fentebbi képen. De simán lehet egysoros gombolású is – lásd alábbi képen.

egysororos-gombos-tengereszkek-blezer

Gyakorlatilag az összes szokásos öltönyanyagból készülnek blazerek, legyen az bármilyen gyapjú, lennvászon, vagy pamutvászon.

Remekül kombinálhatóak bármivel. Népszerű nadrág kombinációk, a bézs, világosbarna, khaki, vagy szürke. Hordhatóak chino, vagy gyapjú nadrággal, itt nincsennek határok igazán. Bármilyen inggel, nyakkendővel, vagy csokornyakkendővel, vagy ezek nélkül, akár még egy egyszerű, elegénsabb pólóval is felvehetőek.

darknavy-blazer-1

Ahogy a fentebbi 2. meghatározás írta formális viseletnek is elfogadottak, de lazuláshoz is tökéletesek.

Dióhéjban ez minden.

Nagyon örülök, hogyha segítettem megértést elérni a férfi blézerekkel kapcsolatban.

Ha szeretnéd tudni mit nevezünk öltönynek, olvasd el a férfi öltönyökről szóló bejegyzésemet:
https://gentlemanstyle.hu/mit-jelent-pontosan-az-oltony/

Amennyiben szeretnél értesülni további érdekességekről, és friss posztokról, kövess instagram-on és facebook-on:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan írd meg nekem, szívesen válaszolok.

Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
Mi is a "blézer"?
Share this