Három ok, miért használj cédrusfa sámfát...

A legtöbbet ezzel a fajta sámfával tehetsz a cipődért. Kifejtem miért gondolom így:

  1. A cédrusfa száraz. Remek nedvszívóképessége van. A cipőbe téve felszívja az abban található esetleges nedvességet, és így hosszabb élettartamot biztosít a bőrnek.

cedrusfa-samfa-gentlemanstyle

  1. A cédrusfának rendkívül kellemes az illata, amit a cipő valamilyen szinten át fog venni. Így elkerülhetőek az egyéb kellemetlen szagok. Itt megjegyzem, hogy ez nem vonatkozik műbőr cipőkre. Azokban sajnos elkerülhetetlenül jobban beleizzadunk, kerüljük el őket. Ha megtehetjük, vegyünk eredeti bőrből készült cipőt.

cedrusfa-samfa-gentlemanstyle-1

  1. Amennyiben nem használsz sámfát, a bőr elkezd töredezni, kipúposodni, mint a lenti képen. Ha ezt meg akarod akadályozni, a sámfa a megoldás.

gentlemanstyle-samfa-hianya

Csakis olyan sámfát érdemes használni, ami a cipőt teljesen kitölti, akárcsak egy kaptafa, és több rugó gondoskodik arról, hogy a bőr szép feszes maradjon. Így szintén elkerülhetőek a hagyományos sámfák általi, nem a teljes cipő kitöltése miatti nagyobb törések is. Megmutatom miről beszélek:

gentlemanstyle-bukkfa-samfa-rugos

A fenti képen a hagyományos "egyrugós sámfa" látható, akció közben. Figyeld meg, a cipő sarkát. Már-már hegyesre tört szegényke. Ahol ez a fajta sámfa nem éri a cipő oldalait, azok hajlamosak jobban megtörni, vagy deformálódni. Ez hosszú távon nem előnyös.

Íme hogy néz ki ugyanez a helyes sámfával:

cedrusfa-samfa-gentlemanstyle-cedrus-1

Figyeld meg az íveket, sokkal kerekebbek, természetesebbek, mintha csak a lábunk lenne benne.

Ilyen sámfát kb 6-7000 Ft-ért tudsz beszerezni cipőkellék boltokból, vagy akár az internetről. Ez egy hosszútávú befektetés, ami mindenképpen megfog térülni, garantálom.

Tipp: amennyiben az interneten rendelsz ilyesmit, érdemes egy számmal kisebbet kérni, ugyanis az egy számmal kisebb sámfa ugyanúgy ellátja a feladatát. A rugós kialakítás megfelelő feszességet fog biztosítani. De ha pont ugyanolyan méretű sámfát rendelsz, megtörténhet, hogy alig lehet a cipőbe tuszkolni. Pl már volt olyan, hogy a 42-es cipőmbe, a 42-es sámfa szinte bele se ment, míg a 41-es pont jó volt.

Remélem sikerült segítenem a cipőd élettartamának megnövelésében.

Ha tetszett a cikk, kövess a közösségi oldalaimon, hogy ne maradj le semmiről:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
Három ok, miért használj cédrusfa sámfát...
Share this