A cipőápolás három szintje, avagy hogyan sokszorozd meg a cipőd élettartamát

Ezen írásom célja, hogy adjak egy egyszerű, és letisztult képet arról, mi az a három fő tényező, amik meghatározzák, a nálam már kötelező hétvégi rituálévá vált tevékenységnek a menetét. Az egyszerű, mindennapokban bárki által felhasználható lépésekre kívánok most koncentrálni, és minden egyes lépést képekkel illusztrálni.

Vegyük át először mikre lesz szükség.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-1

Kefe, leginkább lószőrkefe. Kezdetnek más hasonló kefe is megteszi, de hosszútávra szerezz be ilyet cipőkllék boltból. Lehetőleg minnél nagyobb méretű kefére van szükség.

Cipőkrém, a lehető legtermészetesebb anyagokból. Ha olcsó cipőkrémeket használsz, akkor hosszútávon tönkreteszed a bőrt, ugyanis az ilyen krémekben lévő kemikáliák visszafordíthatatlanul kiszárítják azt.

Itt megjegyezném, hogy soha, de soha ne használj úgynevezett "gyorsfény", vagy bármi ehhez hasonló terméket. A cipőd bőre, egy lélegző "élő" anyag. Az ilyen "gyorsfények" tele vannak olyan adalékokkal, amik sokkal de sokkal többet ártanak, mint használnak.

Javaslom a Saphir Pommadier krémeket, amit a képeken is láthatsz. Ragyogóan ápolja a bőrt, hosszútávon romboló adalékanyagok nélkül. Magyarországon boltokban még nem találkoztam vele egyelőre. Online a gentlemanstore.hu a legegyszűbb források egyike a beszerzésére.

Wax, csakúgy mint fentebb, a lényeg, hogya lehetőleg adalékmentesebb legyen. Semmiféle Kiwi, vagy más hasonló, mondaná a cipő, ha tudna beszélni. Számomra megintcsak a Saphir vált be a legjobban, ezenbelül is a Saphir Medaille d'or termékcsalád. Ennél jobb wax-ot nem ismerek. Sajnos drágábbat sem, de egye fene, a minőségnek ára van.

"Applikációs kendő"... na ez aztán az elnevezés, nem igaz? Magyarul egy darab rongy pamutból. Ez lehet kifejezetten erre a célra gyártott "kendő", avagy bármi amivel a krémet és a waxot feltudod vinni a bőrre, anélkül, hogy szétfoszlana, és bírni fogja a intenzív dörzsölést. Elhasznált ingek, pólók (kivágott darabjai) vagy bármi megteszi amennyiben a fenti elvárásnak megfelel. Javaslom a puhább pamutot, ne legyen túl merev az anyag. Ugyanis ezt képesnek kell lenned a két ujjad köré tekerni.

A végső összetevő pedig mi más is lehetne, mint az ápolásra szoruló cipő.

Nos, mindenünk megvan, vágjunk is bele!

Első lépés:

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-2

Tisztítsuk meg a cipőt minden esetleges rárakódott szennyeződéstől. Vegyük elő a (lószőr)kefét, és keféljük át a cipőt határozott oda-vissza mozdulatokkal. Amint a cipőn nincs több szennyeződés, ezt a lépést lezártnak tekinthetjük.

Második lépés:

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-3

A cipőkrém alklamazása. Ebbe tényleg csak akkor kezdjünk bele, ha az első lépés maradéktalanul lezáródott, és nincs semmilyen szabadszemmel látható felületi szennyeződés a bőrön.

Eldöntheted, hogy kiveszed-e a cipőfűzőket, vagy benthagyod őket. Ígyis-úgyis kivitelezhető a dolog.

A krémet felvihetjük külön az erre a célra kialakított kis kefékkel, de én a tradícionális, klasszikus stílus híve vagyok. Használd az applikációs kendőt.

Tekerd fel a mutató és a középső ujjaidra.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-5

Nyúlj bele a krémbe.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-6-1

Kis körkörös mozdulatokkal maszírozd be a krémet a bőrbe. Bizonyosodj meg róla, hogy mindenhova jusson.

Miután felvittél egy adag krémet hagyd állni a pár egyik felét. Általában ez 5-10 perc, de ez lehet változó, és közben tudsz dolgozni a pár másik felén.

A legcélszerűbb az, ha fogod az összes bőrcipőet és egyszerre a fenti módon dolgozol rajtuk, így biztosan fog maradni a krémnek ideje arra, hogy áldásos hatását kifejthesse.

A krémet alklamazhatod akár kettő, három rétegben is, ahogy szükséges. Amennyiben a cipő elhanyagoltabb volt hosszú ideig, én mindenképpen több réteg krémet használnék, és sokáig, hagynám, hogy a bőr beszívja azt, ezáltal biztosan regenerálódjon.

Befejezésként keféld át a cipőket a lószőrkefével. Alapvetően, már itt egy nagyon szép visszafogottan csillogó cipővel kell farkas-szemet nézned.

Na de, most jön még csak a java...

Harmadik lépés:

A wax, avagy viasz alkalmazása.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-9

Egyelőre, szándékosan nem célom erőltetni a "tükörfény" elérését, erről egy külön írás, vagy a jövőben akár videó fog szólni.

Maradjunk az alapoknál.

A Waxot az aplikációs kendőnk segítségével visszük fel, a krémhez hasonló módon.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-10

Kevéske wax a kendőre.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-11

Ezt körkörös mozdulatokkal a cipő bőr felületébe maszírozzuk. Egy pár percre hagyjuk állni az át waxolt cipőt, addig dolgozzunk a másik páron.

A fényesítetlen "bewaxolt" cipő erősen matt felületű lesz.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-7

Ha mindkét párral megvagyunk, az aplikációs kendővel ugyanolyan körkörös mozdulatokkal fényesítsük ki a cipőket.

Ha nagyon hagyomány tisztelőek akarunk lenni, a cipő orrára és a cipő hátulsó részére, mehet akár pár réteggel több wax, hogy azok kicsivel fényesebbek legyenek a cipő többi részétől. Ilyenkor vigyázzunk a cipő orrnál, hogy semmiképp se tegyünk több réteg wax-ot oda, ahol a bőr, a lábunk és az igénybevétel miatt törni kezd. Ugyanis ha több réteg waxot teszünk oda, az az első néhány lépés után repedezni kezd, és nem túl szép látvány.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-15

A fenti képen ezt igyekszek bemutatni. A két lyukacsos díszvarrás között jól láthatóak az apró töredezések, ahol a bőr a lépéseknél meghajlik. Ezt a területet semmiképp se wax-oljuk be erősen, csak módjával.

A cipő orr részére, ami az első sor lyukacsos varrásig terjed már mehet a wax, ahogy a csövön kifér.

És íme a kész termék.

cipo-apolas-gentlemanstyle-saphir-kellekek-16

Nos, ez lenne a tömör leírása a cipőápolás három szintjének, ahogy én csinálom.

Ha szeretnél értesülni további érdekességekről, és friss posztokról, kövess instagram-on és facebook-on:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Ha bármilyen kérdésed van, ne késlekedj, írj.

Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
A cipőápolás három szintje, avagy hogyan sokszorozd meg a cipőd élettartamát
Share this