Egy legenda születése: Burberry

Thomas Burberry 1879-ben megalkotta a “gabardine” nevű vízálló gyapjú szövetet, ezzel lefektetve az alapjait a világ egyik legfelkapottabb luxus márkájának.

burberry-stilus-style-kompozicio-inspiracio-kabat-trench-coat-gentleman-style-sal-gyapju-bor-cipo-taska-stylish-stilusos-klasszikus-idotlen

Na de hogy is indult mindez?

Basingstoke, Winchester Street, 1856. Ekkor és itt a mindössze 21 éves szövetkereskedő megnyitotta első üzletét. A cél strapabíró outdoor ruházatok készítése volt, ami véd a jó öreg angol időjárással szemben.

burberry-klasszikus-trench-coat-kabat-gentleman-style

A fent említett gabardine-al forradalmasított, ugyanis ez volt az első kényelmesen hordható és lélegző anyag, ami védett az eső ellen.

Ezek után a gabardinet, olyan emberek kezdték felfedezni, mint Dr Fridtjof Nansen - norvég kutató, ő egészen az északi sarokig vitte - az első feljegyzett északi sarki expedíció ruhái készültek ebből.

Az első világháborúval létrejött a cég legikonikusabb terméke, a szinte azóta is teljesen változatlan trench coat. Az elnevezés - trench, magyarul lövészárok, coat - kabát. Azaz a trench coat eredetileg a katonák, de kiváltképp a katonatisztek által hordott kabát volt, amit a nevéből adódóan, az első világháború lövészárkaiban használtak.

burberry-nova-check-minta-gentleman-style

Mind a mai napig halhatatlan darab ez, tipikus jellemzőkkel. Válllapok, dupla gombolás, öv, a kabát belsejéből és külsejéből elérhető zsebek, és a cég védjegye: az úgynevezett "nova check" azaz a világosbarna alapon, fehér, fekete, és vörös csíkok, illetve ezek valamilyen kombinációja, esetlegesen további színekkel, mint ahogy a mellékelt képen is látszik.

burberry-nova-check-minta-gentleman-style-zseb-trench-coat

Mostanában már trench coat névvel illetünk minden vékonyabb, valamennyire vízhatlan anyagból készült, hosszabb átmeneti kabátot.

burberry-stilus-style-kompozicio-inspiracio-kabat-trench-coat-gentleman-style

Ugyan a legtöbb Burberry trench coat már nem Angliában készül, és vannak az eredetitől eltérőbb, kevésbé katonás darabok.

Nekem a rend kedvéért egy eredeti angol gyártású egysoros gombolású, úgynevezett Mac trench coat-om van. Mondanom sem kell: imádom! Vízhatlan, és az eredetihez képest jóval minimálabb designt képvisel, ami azért is jó, mert nem vagyok a millitary stílus híve, szóval ezt pont nekem találták ki.

burberry-gentleman-style-trenchcoat-mac-kabat

A cég jó öreg kék logóját viseli, ez garancia az eredeti angol burberry minőségre. Valószínű, az elkövetkező 20 évben nem kell másik ilyet vennem, ezek sokáig bírják.

burberry-klasszikus-nova-kockas-csikos-kab-t-beles-trench-coat-gentleman-style

Egy trench coat vásárlásánál figyelj oda, hogy az anyaga tartalmazzon több pamutot mint poliésztert. A legideálisabb természetesen a 100 % cotton, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. 51% cotton, 49% poliészter telejesen rendben van, ez alá az arány alá viszont ne menjünk le.

burberry-stilus-style-kompozicio-inspiracio-kabat-trench-coat-gentleman-style-sal-gyapju

Ha eredeti Burberry kabát vásárlására adod a fejed, két lehetőséged van.
Az egyik ez: https://bit.ly/2TeJOv1

Egy ilyen kabát viselése, gyakorlatilag ikonná tesz, és egy fajta erőt ad neked, végtelen magabiztosságot. Az az ár, amit kérnek érte, bizony nem túl alacsony, való igaz. De a minőségnek ára van. Szokd, és tanuld meg.

Na de. Mi van akkor ha egyszerűen nem áll rendelkezésedre 500 000 - 600 000 Ft. Még ekkor is van megoldás.

Szerezz ilyet használtban.

cica-macska-burberry-trench-coat-kabat-gentleman-style

Keresd az eredeti kissé régebbi, de tradicionálisan Angliában készült darabokat. Az áruk 20 000-50 000 ft környékén változik, de ha ultra mázlista vagy, turiban is lelhetsz ilyet kilóra.

burberry-logo-original-england-gentleman-style

Ezeket a sötétkék alapon fehérrel írt Burberrys' logóról ismered fel, és a "Made in england" feliratról. Az új logó már világosbarna alapon csak "BURBERRY", és általában a lovas nélkül, csak a felirat.

Az https://www.ebay.co.uk, mint mindíg itt is jó hasznunkra válik.

A méretezésnél nagyon figyelj oda, hogy alaposan pontosan mérd, vagy mérettesd le magad, így nem fogsz mellé lőni.

Ha sikerült kedvet csinálnom, némi elérhető luxushoz, jó vadászatot kívánok.

burberry-stilus-style-kompozicio-inspiracio-kabat-trench-coat-gentleman-style

Ha kérdéseid vannak, keress meg.

Kövess a különböző közösségi médiákon, hogy ne maradj le semmiről:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/
https://hu.pinterest.com/bencesavolyi/

Üdv, Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
Egy legenda születése: Burberry
Share this