"Milyen zakót viseljek nyáron?"

Ennek megoldása sokban függ a viselő személytől.

A stabil adatok a következők:

Bármi, amit nyáron hordani akarsz, legyen szellős és lehetőleg vékony anyagból. Ez az egyik legfontosabb a zakó esetében is, mivel azt eleve egy ingre, vagy egy pólóra fogod rávenni.

Ilyen anyag például a "cool wool" - ez egy nagyon vékony, könnyű-gyapjú, illetve gyapjú keverék. Ennek alapanyaga a Merino gyapjú, ami természeténél fogva remek szellőzést biztosít, így ideális viselet a meleg időben.

Íme egy Merino gyapjú zakó:

cool-wool-merino

coolwool-merino

A fenti képen jól látszódik, milyen vékony anyagról beszélünk, és hogy a zakó, csak részben bélelt. Na de, lépjünk tovább.

"Fresco wool" - magyarul "Fresco gyapjú". Hazánkban kevéssé elterjedt. Az anyag egyik extrém sajátosságát gyakorlatilag úgy lehetne a legjobban meghatározni, hogy "még egy enyhe szellő is keresztül fúj rajta". Nagyon lenge, szellős, de mégis egy kissé inkább durva tapintású anyag. A trópusokon és a melegebb égövi országokban a legelterjedtebb.

IMG_3388

A képen egy Fresco anyagból készült zakó látható. Gyakorlatilag áttetsző.

"Linen", azaz a lenvászon. Nos, hazánkban talán ez a legnépszerűbb nyári viselet. Durvább szövésű, erős anyag. Egyetlen negatívuma, hogy rendkívül könnyen gyűrődik. Ettől eltekintve ár/teljesítmény arányban eléggé jó.

Egy homokszínű lenvászon példány:

lenn-vaszon-zako

"Cotton", azaz pamutszövet. Ennek legnagyobb előnye a lenvászonnal szemben, hogy kevésbé gyűrődik. Az anyag kiemelkedő nedvszívó képessége és szellőzése ideálissá teszi a forró időben való viselethez. Ára pedig jóval kedvezőbb, mint gyapjú társainak.

Íme a pamutvászon "cotton" zakó:

pamut-zako

Ha már nyáron is öltönyt kell hordanunk, akkor a legidálisabb valamilyen világosabb színt választani. Minnél világosabb a zakónk színe, annál jobban ellenáll a napnak. A természetes fehér, homok, khaki, világoskék, vagy dohánybarna a legnépszerűbbek, csakhogy néhányat említsünk.

Kerüld a poliésztert egy nyári zakóban, nem szellőzik jól és egyszerűen belesülsz.

Lehetőleg ne legyen benne bélés. A legjobb az ha "unlined" azaz bélés nélküli.

Nos, a legtöbb esetben, nyilván valamennyi minimális ígyis-úgyis lesz benne legalább az ujjakban, esetleg itt ott egyéb helyeken. Viszont fontos, hogy ez csak minimális legyen. És lehetőleg ne 100 % poliészter bélés legyen, ha már van benne. Ugyanis ha némi poliészter belép a képbe, pl. az ujjakban, onnantól kezdve teljesen mindegy, miből készült a zakó. Ez leblokkolja a szellőzést ott ahol a bélés található, és ez nem lesz igazán kényelmes a viselő számára. Egy izzadékonyabb embernek ez maga lesz a pokol.

A lényeg, ha van is benne minimális bélés - boltokból vett példányokban úgyis lesz - az lehetőleg ne 100% poliészter legyen.

Remélem tetszett és sikerült segítenem neked. Ha további kérdéseid vannak, írj bátran, és személyesen visszaválaszolok.

Amennyiben szeretnél értesülni további érdekességekről, és friss posztokról, kövess instagram-on és facebook-on:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Sávolyi Bence

Bence Sávolyi

Bence Sávolyi

A klasszikus, kortalan stílus híve vagyok. A célom, hogy Te is az légy. A blogom ennek elemeivel ismertet meg téged, mindezt magyarul, hogy neked már ne kelljen az angol szövegeket átrágnod. ;)

Read More
"Milyen zakót viseljek nyáron?"
Share this