Egy legenda születése: Burberry

Thomas Burberry 1879-ben megalkotta a “gabardine” nevű vízálló gyapjú szövetet, ezzel lefektetve az alapjait a világ egyik legfelkapottabb luxus márkájának.

Na de hogy is indult mindez?

Basingstoke, Winchester Street, 1856. Ekkor és itt a mindössze 21 éves szövetkereskedő megnyitotta első üzletét. A cél strapabíró outdoor ruházatok készítése volt, ami véd a jó öreg angol időjárással szemben.

A fent említett gabardine-al forradalmasított, ugyanis ez volt az első kényelmesen hordható és lélegző anyag, ami védett az eső ellen.

Ezek után a gabardinet, olyan emberek kezdték felfedezni, mint Dr Fridtjof Nansen - norvég kutató, ő egészen az északi sarokig vitte - az első feljegyzett északi sarki expedíció ruhái készültek ebből.

Az első világháborúval létrejött a cég legikonikusabb terméke, a szinte azóta is teljesen változatlan trench coat. Az elnevezés - trench, magyarul lövészárok, coat - kabát. Azaz a trench coat eredetileg a katonák, de kiváltképp a katonatisztek által hordott kabát volt, amit a nevéből adódóan, az első világháború lövészárkaiban használtak.

Mind a mai napig halhatatlan darab ez, tipikus jellemzőkkel. Válllapok, dupla gombolás, öv, a kabát belsejéből és külsejéből elérhető zsebek, és a cég védjegye: az úgynevezett "nova check" azaz a világosbarna alapon, fehér, fekete, és vörös csíkok, illetve ezek valamilyen kombinációja, esetlegesen további színekkel, mint ahogy a mellékelt képen is látszik.

Mostanában már trench coat névvel illetünk minden vékonyabb, valamennyire vízhatlan anyagból készült, hosszabb átmeneti kabátot.

Ugyan a legtöbb Burberry trench coat már nem Angliában készül, és vannak az eredetitől eltérőbb, kevésbé katonás darabok.

Nekem a rend kedvéért egy eredeti angol gyártású egysoros gombolású, úgynevezett Mac trench coat-om van. Mondanom sem kell: imádom! Vízhatlan, és az eredetihez képest jóval minimálabb designt képvisel, ami azért is jó, mert nem vagyok a millitary stílus híve, szóval ezt pont nekem találták ki.

A cég jó öreg kék logóját viseli, ez garancia az eredeti angol burberry minőségre. Valószínű, az elkövetkező 20 évben nem kell másik ilyet vennem, ezek sokáig bírják.

Egy trench coat vásárlásánál figyelj oda, hogy az anyaga tartalmazzon több pamutot mint poliésztert. A legideálisabb természetesen a 100 % cotton, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. 51% cotton, 49% poliészter telejesen rendben van, ez alá az arány alá viszont ne menjünk le.

Ha eredeti Burberry kabát vásárlására adod a fejed, két lehetőséged van.
Az egyik ez: https://bit.ly/2TeJOv1

Egy ilyen kabát viselése, gyakorlatilag ikonná tesz, és egy fajta erőt ad neked, végtelen magabiztosságot. Az az ár, amit kérnek érte, bizony nem túl alacsony, való igaz. De a minőségnek ára van. Szokd, és tanuld meg.

Na de. Mi van akkor ha egyszerűen nem áll rendelkezésedre 500 000 - 600 000 Ft. Még ekkor is van megoldás.

Szerezz ilyet használtban.

Keresd az eredeti kissé régebbi, de tradicionálisan Angliában készült darabokat. Az áruk 20 000-50 000 ft környékén változik, de ha ultra mázlista vagy, turiban is lelhetsz ilyet kilóra.

Ezeket a sötétkék alapon fehérrel írt Burberrys' logóról ismered fel, és a "Made in england" feliratról. Az új logó már világosbarna alapon csak "BURBERRY", és általában a lovas nélkül, csak a felirat.

Az https://www.ebay.co.uk, mint mindíg itt is jó hasznunkra válik.

A méretezésnél nagyon figyelj oda, hogy alaposan pontosan mérd, vagy mérettesd le magad, így nem fogsz mellé lőni.

Ha sikerült kedvet csinálnom, némi elérhető luxushoz, jó vadászatot kívánok.

Ha kérdéseid vannak, keress meg.

Kövess a különböző közösségi médiákon, hogy ne maradj le semmiről:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/
https://hu.pinterest.com/bencesavolyi/

Üdv, Sávolyi Bence