A cipőápolás három szintje, avagy hogyan sokszorozd meg a cipőd élettartamát

Ezen írásom célja, hogy adjak egy egyszerű, és letisztult képet arról, mi az a három fő tényező, amik meghatározzák, a nálam már kötelező hétvégi rituálévá vált tevékenységnek a menetét. Az egyszerű, mindennapokban bárki által felhasználható lépésekre kívánok most koncentrálni, és minden egyes lépést képekkel illusztrálni.

Vegyük át először mikre lesz szükség.

Kefe, leginkább lószőrkefe. Kezdetnek más hasonló kefe is megteszi, de hosszútávra szerezz be ilyet cipőkllék boltból. Lehetőleg minnél nagyobb méretű kefére van szükség.

Cipőkrém, a lehető legtermészetesebb anyagokból. Ha olcsó cipőkrémeket használsz, akkor hosszútávon tönkreteszed a bőrt, ugyanis az ilyen krémekben lévő kemikáliák visszafordíthatatlanul kiszárítják azt.

Itt megjegyezném, hogy soha, de soha ne használj úgynevezett "gyorsfény", vagy bármi ehhez hasonló terméket. A cipőd bőre, egy lélegző "élő" anyag. Az ilyen "gyorsfények" tele vannak olyan adalékokkal, amik sokkal de sokkal többet ártanak, mint használnak.

Javaslom a Saphir Pommadier krémeket, amit a képeken is láthatsz. Ragyogóan ápolja a bőrt, hosszútávon romboló adalékanyagok nélkül. Magyarországon boltokban még nem találkoztam vele egyelőre. Online a gentlemanstore.hu a legegyszűbb források egyike a beszerzésére.

Wax, csakúgy mint fentebb, a lényeg, hogya lehetőleg adalékmentesebb legyen. Semmiféle Kiwi, vagy más hasonló, mondaná a cipő, ha tudna beszélni. Számomra megintcsak a Saphir vált be a legjobban, ezenbelül is a Saphir Medaille d'or termékcsalád. Ennél jobb wax-ot nem ismerek. Sajnos drágábbat sem, de egye fene, a minőségnek ára van.

"Applikációs kendő"... na ez aztán az elnevezés, nem igaz? Magyarul egy darab rongy pamutból. Ez lehet kifejezetten erre a célra gyártott "kendő", avagy bármi amivel a krémet és a waxot feltudod vinni a bőrre, anélkül, hogy szétfoszlana, és bírni fogja a intenzív dörzsölést. Elhasznált ingek, pólók (kivágott darabjai) vagy bármi megteszi amennyiben a fenti elvárásnak megfelel. Javaslom a puhább pamutot, ne legyen túl merev az anyag. Ugyanis ezt képesnek kell lenned a két ujjad köré tekerni.

A végső összetevő pedig mi más is lehetne, mint az ápolásra szoruló cipő.

Nos, mindenünk megvan, vágjunk is bele!

Első lépés:

Tisztítsuk meg a cipőt minden esetleges rárakódott szennyeződéstől. Vegyük elő a (lószőr)kefét, és keféljük át a cipőt határozott oda-vissza mozdulatokkal. Amint a cipőn nincs több szennyeződés, ezt a lépést lezártnak tekinthetjük.

Második lépés:

A cipőkrém alklamazása. Ebbe tényleg csak akkor kezdjünk bele, ha az első lépés maradéktalanul lezáródott, és nincs semmilyen szabadszemmel látható felületi szennyeződés a bőrön.

Eldöntheted, hogy kiveszed-e a cipőfűzőket, vagy benthagyod őket. Ígyis-úgyis kivitelezhető a dolog.

A krémet felvihetjük külön az erre a célra kialakított kis kefékkel, de én a tradícionális, klasszikus stílus híve vagyok. Használd az applikációs kendőt.

Tekerd fel a mutató és a középső ujjaidra.

Nyúlj bele a krémbe.

Kis körkörös mozdulatokkal maszírozd be a krémet a bőrbe. Bizonyosodj meg róla, hogy mindenhova jusson.

Miután felvittél egy adag krémet hagyd állni a pár egyik felét. Általában ez 5-10 perc, de ez lehet változó, és közben tudsz dolgozni a pár másik felén.

A legcélszerűbb az, ha fogod az összes bőrcipőet és egyszerre a fenti módon dolgozol rajtuk, így biztosan fog maradni a krémnek ideje arra, hogy áldásos hatását kifejthesse.

A krémet alklamazhatod akár kettő, három rétegben is, ahogy szükséges. Amennyiben a cipő elhanyagoltabb volt hosszú ideig, én mindenképpen több réteg krémet használnék, és sokáig, hagynám, hogy a bőr beszívja azt, ezáltal biztosan regenerálódjon.

Befejezésként keféld át a cipőket a lószőrkefével. Alapvetően, már itt egy nagyon szép visszafogottan csillogó cipővel kell farkas-szemet nézned.

Na de, most jön még csak a java...

Harmadik lépés:

A wax, avagy viasz alkalmazása.

Egyelőre, szándékosan nem célom erőltetni a "tükörfény" elérését, erről egy külön írás, vagy a jövőben akár videó fog szólni.

Maradjunk az alapoknál.

A Waxot az aplikációs kendőnk segítségével visszük fel, a krémhez hasonló módon.

Kevéske wax a kendőre.

Ezt körkörös mozdulatokkal a cipő bőr felületébe maszírozzuk. Egy pár percre hagyjuk állni az át waxolt cipőt, addig dolgozzunk a másik páron.

A fényesítetlen "bewaxolt" cipő erősen matt felületű lesz.

Ha mindkét párral megvagyunk, az aplikációs kendővel ugyanolyan körkörös mozdulatokkal fényesítsük ki a cipőket.

Ha nagyon hagyomány tisztelőek akarunk lenni, a cipő orrára és a cipő hátulsó részére, mehet akár pár réteggel több wax, hogy azok kicsivel fényesebbek legyenek a cipő többi részétől. Ilyenkor vigyázzunk a cipő orrnál, hogy semmiképp se tegyünk több réteg wax-ot oda, ahol a bőr, a lábunk és az igénybevétel miatt törni kezd. Ugyanis ha több réteg waxot teszünk oda, az az első néhány lépés után repedezni kezd, és nem túl szép látvány.

A fenti képen ezt igyekszek bemutatni. A két lyukacsos díszvarrás között jól láthatóak az apró töredezések, ahol a bőr a lépéseknél meghajlik. Ezt a területet semmiképp se wax-oljuk be erősen, csak módjával.

A cipő orr részére, ami az első sor lyukacsos varrásig terjed már mehet a wax, ahogy a csövön kifér.

És íme a kész termék.

Nos, ez lenne a tömör leírása a cipőápolás három szintjének, ahogy én csinálom.

Ha szeretnél értesülni további érdekességekről, és friss posztokról, kövess instagram-on és facebook-on:
https://www.instagram.com/bence_savolyi/
https://www.facebook.com/gentlemanstyle.hu/

Ha bármilyen kérdésed van, ne késlekedj, írj.

Sávolyi Bence